Leven volgens je cyclus
Net zoals we namelijk de 4 seizoenen hebben in ons klimaat, hebben wij dat ook met de maan en onze menstruatiecyclus: Namelijk winter, lente, zomer en de herfst. Doordat je door verschillende fasen gaat in je cyclus en je hormonen anders zijn heeft dit een effect op je algehele gezondheid, wat dus normaal en logisch is.
Ik realiseer me dat ik jarenlang ook door de (masculiene) maatschappij/overtuigingen en patronen maar door en door ben gegaan en vooral de signalen van mijn lichaam niet serieus nam. Het was een struggel van heftige menstruatiepijnen, tot de pil, de spiraal en uiteindelijk nu al jaren op mijn natuurlijke cyclus.
Door kleine stapjes ben ik steeds meer mijn vrouwelijkheid in heel zijn totaliteit aan het embodyen! Nog steeds ervaar ik soms heftige menstruaties, maar nu met de kennis en ervaring om nog meer te verzachten en te leren om mijn hormonen in balans te krijgen op een natuurlijke wijze. Ons lichaam kunnen we namelijk voor ons laten werken, waarin ik geloof zonder allerlei dingen tot je te nemen. Ik realiseer me goed dat iedere vrouw op zijn eigen manier haar menstruatiecyclus ervaart en volgens haar cyclus de beste versie voor haarzelf kan worden. Luister naar jouw eigen lichaam en de signalen en schroom niet om hulp te zoeken daarbij.
De Winter- ook wel de menstruatiefase (1 tot 7 dagen)
De fase waarin je dus ongesteld word. In de handige app van Flo kun je bijhouden hoeveel dagen je ongesteld bent. je oestrogeenlevel neemt af en zo ook stopt het progesteron hormoon, zodat het baarmoederslijmvlies afgebroken kan worden. Je kunt je hierdoor emotioneler, chagrijnig en prikkelbaar voelen. Menstruatieklachten als Hoofdpijn, rugpijn,kramp en opgeblazen gevoel kunnen opspelen.
Voorheen toen ik nog de pil slikte voelde ik totaal niet dat ik in deze fase het rustiger aan wilde doen. Nu na na verschillende jaren struggelen en nieuwe dingen proberen voel ik door mijn lichaam in deze fase dat ik wat vermoeider, prikkelbaar, buikkrampen, emotieschommelingen ervaar. Dit is vaak bij veel vrouwen ook een natuurlijke reactie omdat in deze fase je hormonen lager zijn. Deze signalen willen je namelijk iets vertellen.
Tips:
- Lichamelijk is het belangrijk om het hier rustiger aan te doen. Je lichaam is namelijk hard aan het werken en heeft ook behoefte aan warme voeding (Ijzerrijk. koolhydraten,havermout). Aan sporten kan je denken aan wandelen en Yoga oefeningen.
- Warme deken op de bank met een kopje thee
- Kruik voor je buik
- Rust Rust Rust
- Op of tijdens je werk wat rustiger omgaan met je energie. Neem pauzes, neem een wandeling en check soms even bij jezelf in.
- Cancel afspraken als je deze hebt staan (we leven momenteel in een maatschappij waar kalenders bij sommigen al maanden volgeplant zijn.
- Mentaal is het deze fase goed om je wat meer terug te trekken en te reflecteren.
Lente: ook wel de folliculaire fase (3-7 dagen)
Je merkt aan de natuur wanneer de wereld weer een beetje begint te ontwaken. De vogeltjes beginnen te fluiten, De uren dat wat wat meer licht is, waardoor je je weer een beetje beter in je vel voelt zitten en de bloemetjes die weer in de knopjes laten zien. De overgang van de winter naar de lente. Hierbij krijgt je lichaam het signaal door het hormoon (FHS) dat zij nieuwe eicellen kunnen laten rijpen.
Tips:
- Spontaan ergens naartoe gaan, luister naar je lichaam ipv heel je agenda al volgeplant te hebben
- Fysiek kun je je energieker voelen en heb je zin om er op uit te gaan en af te spreken. Energieker en stabieler
- zin om meer activiteiten te ondernemen
- Lichaam is gebaat bij lichte voeding
Zomer: ovulatiefase (3 tot 4 dagen)
In deze fase, ook wel de zomerfase of ovulatiefase genoemd. Hierbij zijn in deze fase de hormonen op zijn hoogst en de aanloop naar de ovulatie voelen vrouwen zich beter in hun vel zitten, ze meer bezig zijn met hun uiterlijk en de zin om meer seks te hebben ervaren vrouwen ook meer, wat biologisch gezien ook logisch is gezien de beste tijd om voort te planten.
- Intensiever sporten
- Vezelrijke voeding
- Je huid straalt meer
Herfst: luteale fase (10 tot 14 dagen)
Na de ovulatiefase volgt de herfst fase. Deze kan wel tot 14 dagen duren. Wanneer de hersenen een seintje hebben gekregen van dat er geen sprake is van een bevruchting, bereid het lichaam zich tijdens deze fase voor op het afvoeren van het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Daarmee dalen de hormonen oestrogeen en het progesteron weer, waardoor je je logischerwijs dus ook vermoeider kan zijn en grotere kans op moodswings hebt. Deze fase word ook wel gekenmerkt door het minder geaccepteerde deel. Vrouwen voelen zich namelijk tijdens deze fase al wat minder energieker en je gevoelens kunnen hier enorm wisselen. Het is belangrijk om ook al de week voordat je dus gaat menstrueren of de week ernaar toe, wat liever voor jezelf te zijn.
Tips:
- In plaats van intensief sporten, neem een wandeling of yogalesje of een andere rustige beweging
- Daling in Energie
- Je lichaam heeft tijdens deze fase ontzettend veel behoefte aan vit B, Magnesium en Calcium
Geen idee Hoe te starten
- Heb je geen idee waar te starten, heb je enorm heftige klachten, Plan een afspraak met de huisarts of coach om hiernaar te kijken mocht je over willen gaan naar een natuurlijke cyclus.
- Mocht je in een relatie zitten, ga hierover met elkaar het gesprek aan.
- Ga zelf op onderzoek uit naar verschillende anticonceptiemogelijkheden
- Installeer de fijne app Flo om je cyclus te tracken en symptomen ook bij te kunnen houden
- Ben je liever van de papieren versie, houd dan een dagboek of iets dergelijks bij.
- Plan in je agenda de verschillende fase in. Je kunt dit met leuke kleurtjes of labeltjes doen op een creatieve manier. Maak er wat leuks van op een manier die voor jouw werkt :)